SuviEskelinen

Eläinten oikeudet uskontojen edelle

  • Eläinten oikeudet uskontojen edelle
  • Eläinten oikeudet uskontojen edelle

Olen iloinen siitä, että eläinten oikeuksia ajavat tahot ovat tehneet aktiivisesti töitä eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Kohteita ovat olleet koe-eläimet, tuotanto- ja turkiseläimet. Hiljattain nousi suuri meteli teurastusvideoista, joissa rikotaan lakia ja eläimiä kohdellaan julmasti. Jos eläinaktivistit huutavat kovaäänisesti eläinten oikeuksien puolesta, miksi hyväksytään rituaaliteurastus?

Kun kuulin ensimmäistä kertaa siitä, että Suomessa myydään halal-lihaa, otin selvää mitä tuollainen liha edes on, sillä en ole aikaisemmin kuullut siitä. Järkytyin valtavasti! Laitoin viestiä eläinsuojelujärjestölle, mutta en saanut kovin kummoista vastausta. Asialle ei tehdä mitään. Olin todella pettynyt ja raivoissani! 

Halal-teurastus on islamin mukaan oikeaoppisesti valmistettua lihaa, jossa eläimen kurkku leikataan auki ilman tainnuttusta. Eläimet ovat mekkaa kohti ja ennen kurkun leikkaamista lausutaan samanaikaisesti "Allahu akbar" eli "Jumala on suurin". Eläintä ei tainnuteta siksi, koska silloin liha ei ole puhdasta. Myös kosher-teurastuksessa eläin teurastetaan ilman tainnutusta.

Suomen laki sallii rituaaliteurastukset, jossa tainnutus ja verenlasku tehdään samanaikaisesti ja tarkastuseläinlääkärin on oltava valvomassa teurastusta. Nyt muissa Pohjoismaissa rituaaliteurastukset ovat kiellettyjä, paitsi Suomessa. Vuonna 2009 Suomessa McDonals oli myynyt hampurilaisia, joiden kananliha oli halal-teurastettu. Tästä kuluttajat eivät tienneet mitään. Suurin osa halal-lihoista tuodaan ulkomailta, eikä EU vaadi lihan merkitsemistä teurastustavan mukaan. Näissä tuontilihoissa eläin on siis kuollut verenhukkaan ja moni on siis varmasti tietämättään syönyt rituaaliteurastettua lihaa. Islam-uskoisissa maissa eläimet teurastetaan todella julmalla tavalla! Ei siis ihme, että rituaaliteurastettuja lihoja sanotaan eläinrääkkäyslihoiksi.

Asiaan ei sen enempää puututa, koska se voidaan tulkita rasismiksi. Koska oma kantani on, että maassa on toimittava maan tavalla, rituaaliteurastettuja lihoja ei missään nimessä pitäisi olla markkinoilla. Uskonto ei ole mikään syy aiheuttaa eläimelle kärsimystä. Tällä hetkellä rituaaliteurastettua lihaa, etenkin halal-lihaa, on löytynyt suurten ruokakauppaketjujen valikoimasta. 

Voit käydä kirjoittamassa nimesi kansalaisaloitteeseen uskonnollisten teurastusten kieltämiseksi:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1697

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ElisaHanneleKissa-berg kuva
Elisa Kissa-Öberg

Allekirjoittanut leimattiin natsiksi rasismin vastaisessa ryhmässä kun kirjoitin asiasta:

http://lizthecat.blogspot.fi/2016/01/rituaaliteura...

Toimituksen poiminnat