SuviEskelinen

Vanhustenhoidossa paljon parantamista

  • Vanhustenhoidossa paljon parantamista

Vaikka Suomen väitetään olevan hyvinvointivaltio, ovat monet asiat retuperällä ja parantamisen varaa olisi vaikka millä mitalla. Yksi näistä on vanhustenhoito. 

Helsingin Sanomissa 15.10.2015 sanottiin vanhustenhoidon Suomessa olevan seiskan tasoa. Voin hoitajan allekirjoittaa tämän! Pitkäaikaisyksiköt ovat laitostuneet ja päivät mennään valehtelematta samalla kaavalla. Joissain yksiköissä ulkoilua laiminlyödään pahoin, hoitajat eivät ehdi antaa tarpseeksi aikaa asukkaille ja ruuan laatu on mitä on. Mikä on kaikkein ikävintä: tästä vanhukset maksavat kovaa hintaa!

Nykyään joissakin yksiköissä hoitajamitoitus on liian pieni, mikä johtaa siihen, ettei vanhustenhoito toteudu yksilöllisien tarpeiden mukaan. Totta kai asukkaan kanssa rupatellaan siinä samalla, kun tehdään hoitotoimia. Ennen aamiaista kaikki asukkaat on saatava vuoteistaan ylös ja tehtyä heille aamutoimet. Tilannetta kuitenkin yleensä helpottaa se, että yöhoitaja avustaa aamuvirkut päiväkuntoon. Huonokuntoisimmat vanhukset, etenkin muistisairaat jotka eivät tiedosta omaa vessatarvettaan, täytyy hoitaa mitä pikimmin, sillä he ovat saattaneet olla samalla vaipalla yli 12 tuntia! Ei siis mikään ihme, että vanhuksilla virtsatieinfektiot ovat hyvin yleisiä. Toki muitakin syitä on olemassa. Vaipoissaan olevat muistisairaat käytetään vessassa ehkä 2-3 kertaa päivässä: aamulla, iltapäivällä ja illalla. 

Useimmissa yksiköissä ruoka tulee ulkopuolelta, vain todella harvoissa paikoissa ruoka valmistetaan itse. Olen nähnyt paikkoja, joissa ruoka on monipuolista ja ruuan koostumus on muutettu asiakkaiden tarpeiden mukaan. Olen myös nähnyt sellaisiakin paikkoja, joissa ruoka ei ole parhaimmasta päästä. Useita kertoja on saanut mennä itse soseuttamaan jotakin, kun ruoka sisältää epämääräisiä kokkareita. Juhlapäivinä vanhukset voivat saada vain normaalia arkiruokaa, vaikka muuta on luvattu. 

Jos vanhus on muistisairas tai sairastaa jotain muuta, jolloin ruokailu ei onnistu siististi, totta kai tulee sotkua. Ei se haittaa, eihän sairas sille mitään mahda. Monet hoitajat unohtavat tilojen esteettisyyden, sama koskee myös asukkaiden huoneita tai apuvälineitä. Joistakin hoitajista siivoilu ja paikkojen putsaaminen on sitä ylimääräistä työtä, josta moni luistaa. On esimerkiksi todella kurjaa auttaa vanhus sellaiseen pyörätuoliin istumaan, jossa näkyy kuukauden vanha ruokalista.

 

Itse(kin) näen suurimpana epäkohtana liian pienen hoitajamäärän. Jos hoitajia olisi vuorossa enemmän, olisi enemmän aikaa antaa vanhuksille aikaa ja yksilöllistä hoitoa. Toinen epäkohta on liian suuret yksiköt. Monesti on niin, etteivät hoitajat tiedä olennaisia asioita asukkaista. 

 

Vaikka hoitajantyö ei ole aina ruusuilla tanssimista, on se antanut minulle lukuisia ihania kokemuksia. Valtaosa tapaamistani hoitajista ovat todella sydämellisiä ja tekevät työtään loistavasti. On todella surullista, miksei hoitajien hätähuutoa kuulla, tai jos kuullaan, ylemmiltä tahoilta ei tuoda helpotusta. Hoitotyössä todella saa ponnistella jaksamisen eteen.  Hoitajien jaksaminen heijastuu hoidettaviin vanhuksiin. Vanhukset ansaitsevat paljon parempaa!

 

” Sitten kun en enää muista nimeäni, sitten kun tämä päivä on sekoittunut eiliseen, sitten kun aikuiset lapseni ovat kasvaneet muistoissani pieniksi jälleen, sitten kun en enää ole tuottava yksilö! Kohdelkaa minua silloinkin ihmisenä, välittäkää minusta, antakaa rakkautta, koskettakaa hellästi. Kello hidastaa, eräänä päivänä se pysähtyy kokonaan, mutta siihen on vielä aikaa! Antakaa minulle arvokas vanhuus!” - Tuntematon tekijä

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk

Kiitos, Suvi Eskelinen, että nostit tämän tärkeän aiheen keskusteluun. Vaikka tästä on paljon puhuttukin, tilanne ei vain näytä paranevan. Vanhusten, joihin pian itsekin lukeudun, tulisi saada arvokas vanhuus.

Olen allekirjoittanut kansalaisaloitteen, joka tuki samaa asiaa. No, nyt huomasin, että aloite sai vain näin vähän allekirjoittajia, ja se on päättynyt jo marraskuussa. Harmi, etteivät suomalaiset ymmärrä, että jokainen meistä joskus on vanha!

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1282

Toivotan blogistille jaksamista arvokkaassa työssään!

Toimituksen poiminnat